Een bekken oefentherapeut is een oefentherapeut Cesar/Mensendieck die zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van bekkenklachten en bekkenbodemproblematiek.

Bekkenbodemklachten

De bekkenbodemspieren zijn belangrijk bij het plassen en ontlasten en bij het kunnen ophouden van urine of ontlasting. Soms zijn deze spieren te gespannen, te zwak, of ze reageren niet op het juiste moment. Een goede werking van de bekkenbodemspieren wordt mede bepaald door het goed functioneren van het bekken, de spieren om het bekken heen en de bekkenorganen.

Klachten die in aanmerking kunnen komen voor behandeling zijn:

-ongewild verlies van urine of ontlasting
-niet te onderdrukken aandrang om te plassen
-moeite met het kwijt kunnen van de ontlasting
-pijn bij het vrijen of genitale pijn
-verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
-pijn in onderbuik of rond anus
-pijn in lage rug, heupen, liezen
-vrouwen met rug- of bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap
De bekkenoefentherapeut behandelt vrouwen, mannen en kinderen

Werkwijze

Er vindt een vraaggesprek plaats om de klachten duidelijk in kaart te brengen. Daarna wordt onderzocht hoe de bekken- en bekkenbodemspieren functioneren.
In de behandeling worden houdings- en bewegingsadviezen en toiletadviezen gegeven. Door middel van oefeningen leert u hoe bekken- en bekkenbodemspieren weer samenwerken. Soms betekent dat juist leren ontspannen, soms is krachttraining het belangrijkste. Ook is de behandeling vaak gericht op het verbeteren van de controle over het vullen en legen van blaas en darmen. Bij lage rug- of bekkenpijn wordt geleerd de spieren rondom rug en bekken optimaal te laten werken.

Daarnaast leert u de bekkenbodemspieren, het bekken en de rug goed te gebruiken bij alle dagelijkse houdingen en bewegingen.

Rug- of bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam, de buik wordt groter en zwaarder waardoor het zwaartepunt van het lichaam verandert. Door de hormonen worden bindweefsel en spieren en gewrichtsbanden soepel. Dit kan rug- en bekkenklachten geven, met name tijdens lang staan, lang lopen, traplopen, lang zitten, opstaan van de stoel en omdraaien in bed. De oefentherapeut zoekt samen met u naar een optimale houding en manier van bewegen.

Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen. Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken.

Daarnaast is het essentieel inzicht te krijgen in houding en beweging in het dagelijks leven om de belasting in het bekkengebied te verbeteren.