Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. 

Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. 

Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.

Als pijn langdurig aanwezig is, kan het grote gevolgen voor uw dagelijkse functioneren hebben In veel gevallen brengt chronische pijn ook grote onzekerheid met zich mee. U vraagt zich af: hoe moet ik er mee omgaan?
Waar doe ik goed aan nu de pijn mijn leven lijkt over te nemen.
Mensendieck Lochem introduceert een vernieuwende behandelwijze, speciaal ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. 

Bij Mensendieck Lochem wordt er bij de 1ste afspraak een gesprek gehouden, zodat het duidelijk wordt wat uw chronische klachten zijn, hoe u deze ervaart en hoe u in het dagelijks leven met de klachten omgaat.  
In de behandeling van chronische pijn wordt met haalbare doelen gewerkt aan het verbeteren van de activiteiten die voor u belangrijk zijn, b.v. fietsen, wandelen, in de tuin werken en/ of ontspannen. Gezond bewegen helpt bij het voorkomen van pijnklachten.