Wat is adem- en ontspanningstherapie (AOT)?

Adem en ontspanningstherapie werkt in op onnodige spanning. U leert opnieuw ervaren hoe het aanvoelt om ontspannen te zijn en gemakkelijker te ademen.
Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging.
Ontspanningstherapie is het bewust worden en leren hanteren van lichamelijke en geestelijke gespannenheid.

Voor wie ?

AOT is zinvol wanneer u van zichzelf weet dat u moeite heeft met ontspannen of last heeft van lichamelijke klachten die met spanning zouden kunnen samenhangen. Door de AOT gaat u beter functioneren, uw zelfredzaamheid wordt groter, de kwaliteit van uw leven neemt toe. U voelt zich lekkerder in uw vel: zaken die ook van grote betekenis zijn bij werkhervatting.

Ook wanneer u last heeft van chronische pijn kan ontspanning de hevigheid of scherpte van de pijn verminderen.

Behandeling

Na de intake, wordt er altijd gestart met een proefbehandeling van 4-6 keer. Tijdens deze proefbehandeling proberen we vast te stellen of AOT een verandering teweegbrengt waar uw klachten op reageren.

De ervaringen die u opdoet tijdens de behandelingen worden besproken. Hierdoor kan er inzicht ontstaan in de oorzaak van de klachten en de factoren die de klachten beïnvloeden. De oefeningen zijn makkelijk thuis of op het werk toe te passen.

Je lichaam krijgt door de ontspanning, als gevolg van de instructie, de ruimte om te herstellen. De instructies zijn voor iedereen uitvoerbaar en sluiten aan bij houdingen in het dagelijks leven. Instructies kunnen zowel liggend, zittend als staand zijn. Daarnaast maak ik ook gebruik van handgrepen (zachte technieken) om de aandacht naar een deel van je lichaam te brengen.

Voor welke klachten ?

Spanningsgerelateerde klachten zonder lichamelijke oorzaak: hyperventilatie, gevoel van gespannenheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out, concentratieproblemen, prikkelbaarheid.

Spanningsproblemen met specifieke lichamelijke oorzaak: zoals neurologische problemen, hart- en longproblemen.

Functionele problemen van houding, adem, stem en beweging: rug- en nekklachten, ademproblemen, scoliose, verstoorde rompbalans, chronische pijn, CANS, Whiplash, stemproblemen

Psychische problemen: angst, depressie, fobieën, paniek, posttraumatisch klachten.
Met de instructies ga je, naast het doen tijdens de behandeling, thuis ook aan de slag. Iedere behandeling spreken we samen je ervaringen bij de instructies door om daar vervolgens op verder te gaan.

In de eerste vier sessies wordt duidelijk of je klacht reageert op de ontspanning. Als dit het geval is, wordt de behandeling vaak nog enkele sessies voortgezet om het positieve effect van de ontspanning op je klacht te verdiepen.

Vaak is nog een serie van vier keer voldoende, maar soms is een groter aantal, ruim gespreide zittingen noodzakelijk. Gemiddeld zijn 8 sessies nodig voor een optimaal resultaat. Er wordt periodiek geëvalueerd. In overleg kan er gerapporteerd worden naar de verwijzer en/of huisarts.

AOT is een laagdrempelige, kwalitatief hoogwaardige en wetenschappelijk onderbouwde methode.